ENERGIESAMENWERKING VOSDONK ETTEN LEUR komt op stoom

ENERGIESAMENWERKING VOSDONK ETTEN LEUR komt op stoom

Begin 2019 is DIEPP Solar een samenwerking aangegaan met Stichting UwEnergieloket met als doelstelling het energieneutraal krijgen van Industrieterrein Vosdonk Etten Leur.

Het benutten van industriële daken voor de opwekking van zonne-energie is bijzonder actueel.  Initiatieven  voor de ontwikkeling van zonnecentrales op land worden achtergesteld op het benutten van de beschikbare installatieruimte op daken van bedrijven. Uiteraard is er aandacht van de investeringssector voor het benutten van de beschikbare daken. Maar dat blijkt ingewikkelder dan voorzien. Er is enorm veel dakruimte beschikbaar, maar het valt op dat de doorsnee  investeerder zich het liefst richt op de daken met zoveel mogelijk dakoppervlak. Aan minder grote daken of “moeilijke” daken wordt daarbij gemakkelijk voorbijgegaan.  Als dakeigenaren zelf willen investeren wordt de investering doorgaans beperkt tot dat deel van de energieopwekking dat de gebuikers van de panden zelf kunnen benutten. Doorgaans houdt dat op grote daken in dat minder dan 40% van het dakoppervlak effectief benut wordt voor de opwekking van zonne-energie.

Stichting UwEnergieloket en DIEPP Solar hebben nu een aanpak ontwikkeld waarbij zowel grote als kleinere daken volledig voor de opwekking van zonne-energie kan worden benut. Door grote en kleine daken maximaal te benutten voor de opwekking van zonne-energie kan een maximum aan zonne-energie worden opgewekt. Dakeigenaren worden in deze aanpak volledig ontzorgd en genieten gedurende de exploitatie slechts de voordelen van zonnepanelen op hun daken. De opgewekte energie kan via een inkoopcombinatie door bedrijven onderling worden benut.

Binnen het model wordt gewerkt aan een mogelijke participatie van werknemers en inwoners van omliggende woonwijken om opgewekte energie te gaan afnemen.

Voorwaarde van het slagen van de opzet is dat er voldoende bedrijven zich aan het project binden. Vele kleine en enkele grote daken samen maken immers één groot project. Waarmee de voorwaarden voor de deelnemers alleen maar beter worden.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *